Tips voor trouwen

Huwelijk

Het voornemen om te trouwen is reden om iemand te feliciteren.

Wij willen een stel van dienst zijn om de tijd ter voorbereiding van het huwelijk een heel verrijkende periode te laten worden.
Om in de katholieke kerk te trouwen is het nodig dat minstens één van de toekomstige echtgenoten rooms-katholiek is of wil worden.
De periode vóór de grote dag geeft jullie de gelegenheid om op een rustige wijze in te gaan op de inhoudelijke voorbereiding van het huwelijk.

Voorbereiding

Wanneer een aantal stellen zich in eenzelfde periode aanmeldt, wordt door onze kerk een cursus huwelijksvoorbereiding georganiseerd. Meestal 4 keer per jaar.

Kerkelijke documenten

  1. Formulier ‘Verklaring voor het kerkelijk huwelijk’. Hiervoor zorgt de priester die assisteert bij de huwelijksceremonie.
  2. Recent uittreksel uit het doopregister, verkrijgbaar bij de parochie / kerk waar je gedoopt bent.
  3. Toestemming van het bisdom, nodig als één van de toekomstige echtgenoten niet katholiek is. Deze kan door een priester van onze kerk aangevraagd worden.
  4. Toestemming van de pastoor van je parochie: nodig als geen van beiden in Amsterdam-Centrum wonen.

N.B. In Nederland is het verplicht eerst burgerlijk te trouwen. Dit betekent dat jullie eerst het burgerlijk huwelijk dienen te regelen via de gemeente.

Huwelijksceremonie

De priesters van de Onze Lieve Vrouwekerk helpen graag bij de voorbereiding van de ceremonie van de huwelijkssluiting. Dit is een onderdeel van de individuele begeleiding van elke huwelijksvoorbereiding.

Het is mogelijk dat andere RK priesters of diakens assisteren bij jullie huwelijk in de Onze Lieve Vrouwekerk. Hiervoor is wel vroegtijdig overleg nodig met de rector. Geestelijken van andere denominaties (niet-RK) kunnen ook betrokken worden bij de huwelijksceremonie, met inachtneming van de in de RK-kerk geldende normen en in overleg met de rector via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefoon 06 185 196 47