Ik ben Nikolaos Papadimitríou, geboren in Griekenland (Athene) en woon sinds 2013 in Amsterdam. Deze achternaam die je in Nederland niet veel vindt, wordt correct uitgesproken met een accent op de laatste i, dus Papadimitríou. De naam Nicolaas is heel wat bekender in deze streken.

Deze heilige is zeer populair in Griekenland en is een van de patronen van Amsterdam! Deze maand hoop ik 26 jaar oud te worden. Sinds 1 augustus 2018 ben ik de opvolger van Erik Jan Eradus als organist-dirigent van de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Als dirigent leid ik dus het Sint Alphonsuskoor en ben de titulair organist in onze kerk.

Als beroepsmusicus heb ik mijn opleiding genoten in Griekenland en aan het conservatorium in Amsterdam. Als echte Griek ?? ben ik gespecialiseerd in improvisatie. Mijn eerste kennismaking met orgels was in het concertgebouw. Ik was meteen enthousiast toen ik het nieuwe orgel daar voor het eerst hoorde, bij een concert dat daar werd gegeven. Ik heb de studie voortgezet in Amsterdam onder leiding van Jacques van Ootmerssen, Pieter van Dijk, en Matthias Havinga. Op 5 juni rond ik mijn master af met een uitvoering in de oude Bavo in Haarlem. Aan het conservatorium moet ook altijd een tweede instrument worden gekozen, dat is voor mij de piano. Behalve studeren en spelen geef ik natuurlijk ook muzieklessen.

Nu ik verbonden ben aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk, hoop ik behalve de koorleden ook anderen enthousiast te maken voor muziek en zang. Ik ben dan ook blij dat hier de liturgie bijzondere aandacht krijgt. Daarom help ik mensen graag op weg als zij wat meer willen weten over muziek, liturgie en zang. Waarom zouden we ook niet zingen buiten de Mis? Wie belangstelling heeft sta ik graag te woord.

juni 2019